Nieuw leven in oude stations

Kaartje kopen aan loket kan alleen nog in Woerden en Gouda

Algemeen Dagblad, 27 december 2005 Editie Groene Hart


Iman Vroman

  Tientallen stonden er in het Groene Hart. Stationnetjes waar de reis begon naar de wijde wereld. Een kaartje kopen kon de reiziger van een beambte achter het loket.
  Anderhalve eeuw nadat de eerste trein van Utrecht naar Rotterdam door het Groene Hart zoefde, zijn er nog twee stations met zo'n verkooppunt: Gouda en Woerden. Reizigers die in Bodegraven en Alphen in willen stappen moeten een kaartje kopen bij een automaat. Net als instappers in Waddinxveen en Boskoop.
  Maar zij hebben tenminste nog de mogelijkheid de trein te nemen. Inwoners van Schoonhoven, Bergambacht, Nieuwveen, Vinkeveen, Mijdrecht, Wilnis, Oudewater en Harmelen en zo nog een handvol plaatsen in het Groene Hart, moeten hun trein al decennia missen. De regionale spoorwegbedrijven die de lijnen voor de Tweede Wereldoorlog exploiteerden, werden opgeheven bij gebrek aan klandizie.
  De rails roestte weg, maakte plaats voor wegen of wandelpaden. Wat soms bleef zijn de stationnetjes. Sommige zijn als woonhuis ingericht, andere als restaurant of winkel. Of worden verbouwd tot appartement, zoals Aarlanderveen.
  De gebouwen van de Haarlemmermeerspoorlijnen tussen Alphen, Haarlem, Leiden en Amsterdam met een aftakking naar de Ronde Venen hebben al meer dan een halve eeuw hun oorspronkelijke functie verloren.
  Van recente datum is het afscheid van de stationsloketten in Bodegraven en Alphen (op de lijn Utrecht-Leiden) en Waddinxveen en Boskoop (lijn Gouda-Alphen). Waddinxveen is intussen gesloopt, station Alpen heeft nog een kiosk, maar gaat ook tegen de grond, in afwachting van een bouwplan met kantoren en woningen.
  Boskoop overleeft, er kwam een winkel in en nog altijd is een deel van het markante gebouw in gebruik als schildersatelier. Bodegraven is een moeizaam verhaal. Pas volgend jaar kan een 'kookstation' - voor cursussen, workshops en feesten - open.
  Ook station Woerden, dat ten minste nog altijd een kiosk met kaartverkoop heeft, kampt met leegstand. De restauratie, ooit een trekpleister van belang, staat al meer dan een jaar leeg. Pogingen om een nieuwe huurder te vinden, bijvoorbeeld kinderopvang, hebben geen resultaat opgeleverd.