Treinen door museumnacht

De Haarlemmermeer Museumnacht, op 10 november 2007, beleeft dit jaar haar tweede editie. Het verbindend element is een ‘train touristique’ die een rit maakt langs de deelnemende locaties en evenementen. Een van de treinstops is het oude treinstationnetje van Aalsmeer.

De ‘train touristique’ is in werkelijkheid een toeristentreintje op banden die tussen Haarlemmermeer en Aalsmeer waar mogelijk het oude tracé zal volgen van de Haarlemmermeerspoorlijn die liep van Haarlem via Hoofddorp, Aalsmeer, Uithoorn, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen naar Nieuwersluis.

,,Het is een bontgekleurd ‘stoomtreintje’, met van die knusse wagonnetjes,” vertelt Mathias Lehner van het Podium voor Architectuur, de bedenker en medeorganisator van de museumnacht. De Haarlemmermeer Museumnacht is gemodelleerd naar grootstedelijk voorbeeld. msterdam en Utrecht hebben een museumnacht. Galeries en musea zijn dan gedurende een nacht geopend voor het publiek.

Lehner: ,,Haarlemmermeer kun je zien als een grootstedelijk gebied, een soort stad in feite. Dit als gevolg van het hoge inwonersaantal (140.000 inwoners) dat alsmaar stijgt en waarvoor flink wordt gebouwd. Daarbij past een eigen museumnacht. Bovendien hebben we een veel cultuur en niet te vergeten de Stelling van Amsterdam. De locaties daarvan liggen alleen wat verder uit elkaar.”
Daar kwam de oude spoorverbinding om de hoek kijken. Het spoor als verbindende factor en er is veel moois langs het spoor te zien. Lehner: ,,Zoals het prachtig wulpse stationnetje van Aalsmeer en het station van Vijfhuizen; dat daar staat als een wit baken bij de Geniedijk.”

Eenmaal aan boord van de trein zal auteur en spoorkenner Wim Wegman de route en de bezienswaardigheden aan elkaar praten. Er worden twee treintjes ingezet met elk 44 zitplaatsen. Vertrekpunt is het Oude Raadhuis in Hoofddorp, waar de trein om 16 uur vertrekt. De trein stopt achtereenvolgens bij fort Vijfhuizen, museum, De Cruquius en Aalsmeer. Na afloop van het programma rijdt de trein langs dezelfde route weer terug. Behalve de treinrit en het museumnachtdiner in restaurant Kunstfort Vijfhuizen, is de toegang tot alle deelnemende locaties en evenementen gratis. De openingstijden daarvan zijn overeenkomstig het treinschema van het toeristentreintje.

In Aalsmeer wordt om 22 uur de film ‘Toccata for Toy Trains’ in de historische tuin vertoond. En om 22.35 opent het Oude Raadhuis in Aalsmeer haar deuren, momenteel is er een fototentoonstelling van Maria Austria te bewonderen.
Routeinformatie en openingstijden van de locaties: www.podiumarchitectuur.nl/museumnacht.
Een treinplaats kost 20 euro (inclusief diner 35 euro). Informatie en reserveren treinplaatsen en diner: (023) 566 95 65.