Spoorlijnen herleven op film

Argropress.nl, 28 maart 2007

UITHOORN – Overal in de regio staan ze nog: herinneringen aan de vergane glorie van de Haarlemmermeerspoorlijnen. Ongeveer de helft van de stations, wisselwachterswoningen en andere bouwsels verdween. Wat resteerde kreeg een nieuw en soms glorierijk leven.
Op de nostalgische filmavond van de Uithoornse Courant en de Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel op donderdag 5 april, gaan de treintjes – virtueel – weer even rijden.
Te gast is Wim Wegman, auteur van ‘Sporen door de polder’ dat op zaterdag 31 maart verschijnt. Wegman beschreef in 67 afleveringen voor het Leidsch Dagblad en het Haarlems Dagblad al het wetenswaardige dat hij langs de oude spoorlijn tussen Leiden en Amsterdam tegenkwam en dat herinnert aan het moeizame bestaan van dit spoorlijntje.
Hij stuitte op onvermoede zaken, vond niet alleen de laatste stukken rails en spoorbielzen terug in het landschap, maar soms ook onherkenbaar verbouwde spoorwegwoningen. Zijn trofee is een spoorspijker, opgediept uit een vastgelopen aardappelrooimachine. Wegman illustreert de presentatie die hij op de filmavond houdt rijkelijk met fotomateriaal.
Natuurlijk worden er ook films gedraaid, waarop de nostalgisch aandoende trein weer door Uithoorn zal koersen en is er een aantrekkelijk programma samengesteld. Bijzonder is de vertoning van de unieke rolprent, die in 1944 in De Kwakel is gemaakt ter gelegenheid van het 40-jarig priesterjubileum van mgr. Noordman.
De filmavond begint op 5 april om 20 uur en vindt plaats in de Thamerkerk. Op maandag 2 april vindt een kaartvoorverkoop plaats, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Stichting Beheer Historisch Erfgoed Uithoorn, die de monumentale Thamerkerk aan de Amstel beheert. Kaarten kosten 2 euro en kunnen tussen 19 en 19.30 uur worden gekocht in school De Dolfijn in de Johan de Wittlaan.