Idyllisch wandelen in Wilnis en Vinkeveen

www.argopress.nl, 25 juli 2006

De gemeente De Ronde Venen heeft er sinds kort een nieuwe wandelroute bij: Spoordijk Wilnis-Vinkeveen. De dertien kilometer tellende route is vernoemd naar het voormalige spoortracé van de opgeheven Haarlemmermeerspoorlijn. Onderweg zijn dan ook de voormalige stationsgebouwen van Wilnis en Vinkeveen te zien.
De nieuwe route verbindt de kernen Wilnis en Vinkeveen met elkaar met behulp van twee nieuwe bruggen. Het is de ontbrekende schakel tussen de eerder in De Ronde Venen aangelegde Groene Hart Gezinswandelroutes ‘Bijleveld’ en ‘Demmerik’.
Het kunstwerk ‘Halte 2006’ van Frank Bezemer vormt het start- en eindpunt van de wandeltocht. De route is voorzien van routeborden en een informatiepaneel dat is geïntegreerd in het kunstwerk. De wandelroute en het kunstwerk zijn de eerste zichtbare resultaten in Marickenland, het natuur- en recreatiegebied in De Ronde Venen dat momenteel in ontwikkeling is.

Het eerste deel van de route loopt over een stuk van de voormalige spoorlijn. Het pad is aan beide kanten omgeven door diepgroene graslanden. De libelles die vlak boven het wandelpad zweven vormen een mooi contrast met de vliegtuigen die overvliegen richting Schiphol. Langs dit pad staat verspreid een aantal boerderijen en wat kassen. Ook staat er een groot wit huis met lila, roze en paarse hortensia’s in de tuin: het vormt een schilderachtig tafereel, met op de achtergrond het ruisende riet langs de waterkant. Op dit deel van de route is het erg rustig. Er passeren zo nu en dan mensen die hun hond uitlaten en een enkele hardloper.

Na de spoorlijn volgt het eerste bruggetje dat Wilnis met Vinkeveen verbindt. Een smalle weg leidt naar het voormalige Vinkeveense stationsgebouw dat er nog als vanouds uitziet. De route gaat vervolgens over in Demmerik en Donkereind. Dit gedeelte is beduidend drukker dan het eerste deel. Er is hier geen apart voetpad waardoor wandelaars op de weg moeten lopen. Door het redelijk drukke verkeer is dit soms minder prettig wandelen.

Het landschap onderweg is echter zeer de moeite waard. Er zijn veel mooie plekken te zien, die op zichzelf al een idyllisch plaatje vormen. Kleine huisjes midden in de echte Hollandse natuur met veel vogels en luid kwakende kikkers. Hortensialiefhebbers kunnen hun hart ophalen. De plant is veelvuldig en in alle kleuren in vol ornaat te zien langs Demmerik en Donkereind.

Halverwege de Gageldijk komt er weer een gedeelte waar de echte wandelaar zijn hart kan ophalen. De route loopt dwars door de weilanden heen, tussen de koeien door. Dit is het echte wandelen in Hollands landschap. Tijdens de wandelroute trekken er verschillende landschappen voorbij. Het gedeelte van de Gageldijk is minder groen dan de andere gedeeltes maar daarom niet minder mooi. Het is wederom een stil gebied, perfect om tot rust te komen.

Het laatste deel van de Spoordijkroute loopt via het centrum van Wilnis naar de Droogmakerij Wilnis-Veldzijde. Aankomend vanaf de Burgermeester Padmosweg heeft de wandelaar een mooi uitzicht over weilanden met vele koeien. Het hoogteverschil van vijf en een halve meter is hier goed zichtbaar. De Wilnisser Zijweg leidt naar één van de bijzondere bruggen op de route: de Burgemeester de Voogtbrug over de Ringvaart. Deze ophaalbrug is gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van de spoorbrug die hier heeft gelegen en hij wordt met de hand bediend.

Tijdens het pad langs de Ringdijk zijn wederom goed de hoogteverschillen te zien. Dit is tevens de plaats waar de dijkverschuiving in 2003 plaatsvond. Op deze plek is een herinneringspaneel geplaatst met een korte omschrijving van deze gedenkwaardige gebeurtenis. Via de Ringdijk, eindigt de route bij het startpunt ‘Halte 2006’, op de parkeerplaats van de algemene begraafplaats van Wilnis.

De route Spoordijk Wilnis-Vinkeveen is geen wandelroute pur sang. Het heeft eigenlijk meer weg van een fietsroute. Grote delen gaan over de gewone weg en over fietspaden. Het pad over de voormalige spoordijk en het gedeelte door het weiland bij de Gagelweg vormen hier een uitzondering op. Hierdoor is de route voor het grootste gedeelte ook goed te doen op de fiets. En dus ook geschikt voor minder fanatieke wandelaars. De totale wandeling neemt ongeveer drie uur in beslag.

Elisabeth van de Grift
De wandelroute is verkrijgbaar bij VVV De Ronde Venen in Vinkeveen, Herenweg 144, telefoonnummer 0297-214.231.