Bruggen veel duurder door falend bestuur

Volkskrant, 20 januari 2006
 
ANP
Hoofddorp

De drie zogenaamde Calatravabruggen in Haarlemmermeer hebben miljoenen euro's meer gekost dan beoogd. De oorzaak is vooral falend management. Dat stelt een onderzoekscommissie van de gemeenteraad in een rapport dat vrijdag is gepresenteerd.
  De raad van Haarlemmermeer stelde eind 1999 omgerekend 16,4 miljoen euro beschikbaar om drie bruggen te bouwen van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Inmiddels zijn de kosten opgelopen tot 28,8 miljoen. Daarnaast hebben de aannemers nog bijna negen miljoen euro aan schadeclaims ingediend.
  Volgens de gemeentelijke rekencommissie was de enorme kostenoverschrijding van het project te voorzien en te voorkomen geweest. De commissie vindt ook dat de gemeenteraad te laat en onvolledig op de hoogte is gehouden van de extra kosten voor de bruggen.
  Het college van burgemeester en wethouders geeft in een reactie op het rapport toe dat het megaproject tekort is geschoten. Dat komt volgens het college doordat de bruggen geen zelfstandig project waren, maar onderdeel van de bouw van Vinex-wijken.
  De bouw van de luxe bruggen is in Haarlemmermeer omstreden. Een deel van de gemeenteraad stemde in 1999 tegen om de enorme kosten. Er rust ook geen zegen op de bruggen. Koningin Beatrix hield de bruggen in juli 2004 officieel ten te doop, en binnen het jaar vertoonden twee van de drie al roestplekken. De gemeente is in conflict met de aannemers.