Nieuwe busbaan in gebruik genomen

Nieuwe Meerbode, Uithoorn, 21 augustus 2011

Uithoorn - Na bijna anderhalf jaar werk is de nieuwe vrije busbaan doo Uithoorn en langs de (bestaande) N201 op zondag 21 augustus door busonderneming Conexxion in gebruik genomen.
Door de opening van de busbaan in Uithoorn zullen buslijnen 140 en 147 per 21 augustus 2011 een nieuwe route rijden. Deze vrije busbaan betekent dat de bus zonder oponthoud tussen Uithoorn, Aalsmeer en verder kan rijden.
De nieuwe busbaan kent bovendien een nieuwe halte in de Legmeer, namelijk Burgemeester Kootlaan (ter hoogte van de Burgemeester Kootlaan en de Weegbree).
De bestaande halte Noorddammerweg op de provinciale weg vervalt en wordt vervangen door een nieuwe (gelijknamige) hlate op de busbaan. De halte Watsonweg op buslijnen 140 en 147 komt per 21 augustus te vervallen. Buslijn 149 zal per 4 september doorrijden naar de halte Winterkoning in Legmeer-west. Deze bus stopt ook bij de halte Burgemeester Kootlaan. De vertrektijden blijven ongewijzigd. De totale oplevering van de nieuwe busbaan zal in een feestelijke sfeer door de provincie Noord-Holland samen met de gemeente en busonderneming Connexxion op 28 september aanstaande worden afgerond.
De busbaan behoort tot het Zuid-tangent, wat staat voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Het gaat om een busverbinding tussen station Haarlem via Schiphol naar Amsterdam-Zuidoost. Er zijn twee aftakkingen, te weten de zuidtak maar Hoofddorp- Nieuw-Vennep en een oosttak naar Hoofddorp-Uithoorn. Het gaat hierbij om snelle busverbindingen, veelal via een vrije busbaan. Jaarlijk maken zo'n 12 miljoen reizigers gebruik van dit type openbaar vervoer en dat aantal groeit nog steeds. De HOV-verbindingen rijden meerdere keren per uur, bieden groot comfort, hebben een hoge betrouwbaarheid en rijden met relatief hoge snelheid.
De busbaan is eveneens een belangrijke verbinding tussen de provincie Utrecht (over de vrije busbaan langs de N201 vanaf Mijdrecht) via Uithoorn (busstation), Aalsmeer en het NS-station Hoofddorp. Dit deel van de busbaan sluit via de busbrug aan op het busstation in Uithoorn. Vanaf dit busstation tot aan de Legmeerdijk heeft de busbaan een lengte van ongeveer 5 kilometer.

Lijn 140 ter hoogte van de Zijdelweg te Uithoorn.
fotograaf: Bert Gortemaker

Er zullen nog foto's op de wanden van het viaduct geplaatst worden...
fotograaf: Bert Gortemaker