Weer een onderzoek: toekomst Rondweg en stationslocatie

Nieuwe Meerbode , 17 september 2008

´Wordt dit nu echt het laatste onderzoek?´

Mijdrecht - Morgenavond zal het college de Rondeveense gemeenteraad weer vragen om voor de zoveelste keer geld beschikbaar te stellen voor weer een onderzoek naar wat te doen met de Rondweg en de stationslocatie in Mijdrecht. Al zeker 12 jaar komt het college met dit soort verzoeken. Het ene onderzoek na het andere wordt uitgevoerd, er komen dure uitkomsten, maar er gebeurt niets. Ja, wat er gebeurt, er weer 60.000 euro gevraagd, om nog een ´aanvullend´ onderzoek te doen. "Het allerlaatste", zo wordt het nu genoemd.
In het voorstel van het college staat onder andere: ´We hebben een aantal inrichtingsvarianten laten ontwikkelen door RBOI voor de Rondweg en de stationslocatie. Deze varianten leken geen van alle financieel haalbaar. De Strategis Groep heeft toen een onderzoek gedaan hoe ze wel financieel haalbaar gemaakt konden worden, maar heeft daar niet het verkeers- en milieuplaatje bij betrokken. Al deze gegevens moeten nu in een laatste totaalonderzoek bij elkaar gebracht worden en dan worden uitgewerkt. Dit kost waarschijnlijk 60.000 euro. Het is nodig, want wat er nu ligt kunnen we niets.

Doel
Het doel is om nu te komen tot 1 goed plan. De planning is: 30 september gunningsbesluit van het college (als de raad het heeft goedgekeurd). Op 1 oktober de opdracht voor het onderzoek verstrekken. In week 4 van 2009 moet het onderzoek voltooid zijn. In week 7 2009 moeten dan de onderzoeksresultaten worden vastgesteld door het college en in maart 2009 moet de raad de definitieve keuze doen. Sandor Harmens van de VVD vroeg zich zuchtend af of dit nu echt het laatste onderzoek zou worden: "Hoeveel onderzoeken zijn er al niet geweest", zo verzuchtte hij. Ook Bert van Broekhuijsen van GB was van mening dat er al veel te lang werd onderzocht: "Zover ik weet zijn we 12 jaar geleden al begonnen met onderzoeken en plannenmakerijen.Ik zou wel een willen weten wat we in deze jaren al niet hebben uitgegeven zonder dat er ook maar iets is gebouwd."

Weet niet
Wethouder Rosendaal verklaarde dat dit echt het laatste onderzoek zou worden. Hoeveel het tot nu toe gekost had wist hij niet, maar zou hij uitzoeken. De grond was voor een deel van NS vastgoed en voor een deel van de gemeente. Wel het laatste woord is aan de raad morgenavond of zij weer 60 duizend euro willen uitgeven voor een plan, waarvan de grond niet eens helemaal in je bezit is.