Presentatie van het boek ´Sporen´ van Wim Wegman in het Historisch Museum Haarlemmermeer te Hoofddorp

31 maart 2007


Afgelopen zaterdag, 31 maart 2007 werd het boek ´Sporen, een zoektocht langs de resten van de Haarlemmermeerlijnen´ gepresenteerd in het Historisch Museum Haarlemmermeer te Hoofddorp.

 
Wethouder Tuning en Wim Wegman bewonderen het net gepresenteerde boek

Er waren woorden van dank voor de vrijwilligers en de sponsors. Een collega van Wim die met enige verbazing vaststelde dat zelfs journalisten tegenwoordig niet alleen stukjes schrijven maar ook boeken en dat er zelfs een afdeling Business Developement bij de krant bestaat. Ja ja, tegenwoordig kunnen journalisten niet meer ´maatschappij krities´ zijn, maar moet er geld verdiend worden.
Wim vertelde dat zijn gezin hem erg had gesteund bij het afmaken van het boek. Vooral in de laatste, spannende weken voordat het naar de drukker ging. Hij zou bij het begin van de serie in het Haarlems Dagblad ongeveer 15 stukjes schrijven. Het werden er meer dan 50. En dat terwijl hij niet eens een ´treintjesman´ is.
Wim kwam ook nog met een oproep aan de cultuurwethouder van de Haarlemmermeer om het haltegebouw in Rozenburg te behouden. Het ligt danwel onder de aanvliegroute van Schiphol en staat zo ongeveer op instorten, maar slopen is toch wel zonde. Er zijn al veel restanten van de Haarlemmermeerspoorlijnen in de gemeente gesloopt. Heel slim was de betreffende wethouder, de heer Tuning, gevraagd het eerste exemplaar aan Wim te overhandigen. De wethouder kwam met een mooi beleidsverhaal dat er op neer kwam dat het haltegebouw nog geen monument is. De wethouder is nog opzoek naar een nieuwe identiteit. Hopelijk vindt hij deze voordat het haltegebouw is ingestort.
Het boek zelf ziet er zeer verzorgd uit. Het is een enigszins bewerkte versie van de stukken uit de serie ´Sporen´ die in het Haarlems en Leids Dagblad hebben gestaan. Wim is 70 jaar na de sloop van de lijn op zoek gegaan naar de restanten. Hij heeft vooral bewoners van wachterswoningen, haltegebouwen en stations geïnterviewd. Daarnaast staan er ook interviews in met verzamelaars en een stuk over een typische locomotief van deze lijnen. Uw webmaster staat ook met zijn hoofd in het boek. Fantastische foto. Het betreft niet alle lijnen. Aan bod komen de lijnen tussen Aalsmeer-Leiden, Hoofddorp-Haarlem, Aalsmeer-Amsterdam Haarlemmermeerstation en het in de oorlog aangelegd lijntje naar Schiphol.
De lijnen tussen Aalsmeer-Nieuwersluis en Aalsmeer-Alphen aan de Rijn komen niet aan bod. Die vielen helaas te veel buiten het lezersgebied van de krant.
Er staan natuurlijk schitterende foto´s, in onder andere van een proefrit van een diesel driewagentreinstel (DE-III) bij halte Rijksstraatweg rond 1933. Ook de tekeningen van gebouwen zien er zeer goed uit. Deze zijn afkomstig uit het archief van de heer De Waal Malefijt. Hij is ook in krant aan bod gekomen, en het boek biedt een uitstekende gelegenheid om een aantal prachtige tekeningen van gebouwen en bruggen te laten zien. Als toetje zijn er ook twee fietstochten opgenomen.
Kortom, een waardevolle aanvulling op de bestaande boeken over de Haarlemmermeerspoorlijnen. Kopen dat boek.
En natuurlijk ook even kijken in het Historisch Museum Haarlemmermeer. De tentoonstelling biedt een aantal mooie stukken uit het Spoorwegmuseum en ook de module baan emplacement Hoofddorp van Lars op ´t Hof.

 
De genodigden op de net geopende tentoonstelling.

 
De locloods van Hoofddorp, gemaakt door Lars op ´t Hof.