Espresso over drie weken open

De Ronde Vener, 31 januari 2007

MIJDRECHT – De ‘units’ worden vandaag (woensdag) geplaatst en dan duurt het nog een week of twee à drie voordat coffeeshop Espresso haar deuren opent aan de Rondweg. Een coffeeshop ‘nieuwe stijl’ met duidelijke regels, een pasjessysteem en ‘serieus goede koffie’. Paula Baten, van exploitant Othala, zegt op een normale horecagelenheid te mikken. ,,We willen dat Espresso ook voor mensen is die gewoon van onze goede koffie willen genieten. Alcohol schenken we niet, omdat we niet achter de combinatie van alcohol en drugs staan. We willen op een verantwoorde wijze softdrugs verkopen.”
Nog een manier om dat de doen is via het pasjessysteem. Elke klant die softdrugs wil kopen – dit geldt dus niet voor mensen die alleen koffie willen drinken – krijgt een pasje. ,,We scannen het legitimatiebewijs en koppelen de gegevens aan een pasje met persoonlijke barcode. Met het pasje kunnen we controleren dat mensen niet meer dan de toegestane 5 gram per dag kunnen kopen. De kosten voor het pasje liggen waarschijnlijk tussen de 1 en 2 euro,” legt Baten uit.
De coffeeshop komt te staan aan de Rondweg, schuin voor het oude stationsgebouw. Vandaag worden de ‘units’, zoals Baten ze noemt, geplaatst. ,,Keet vind ik zo’n negatief woord. Bovendien wordt het veel mooier dan dat. Deze systeembouw units zijn mooi afgewerkt met kunststof en metaal en we gaan ze nog aftimmeren met hout. Beetje groen eromheen, echt een normale horecagelegenheid.”
Het personeel dat in coffeeshop Espresso komt te staan speelt een belangrijke rol in het bedrijf. Baten: ,,Sowieso moet elk personeelslid een Sociale Hygiëne certificaat hebben. Het personeel krijgt een opleiding aan het Cannabis College in Amsterdam, waarin ze alle belangrijke dingen over softdrugs leren. Daarnaast wordt hun koffiekennis en bekwaamheid getraind in de Golden Coffee Box én krijgen ze een agressietraining, zodat ze weten hoe ze met lastige of gewelddadige klanten om moeten gaan.”
Over de precieze openingsdatum kan Paula Baten nog niet veel zeggen. ,,We willen ons niet vastpinnen op één specifieke datum. We hebben ook aardig wat vertraging opgelopen, dus al zouden we het willen, we kúnnen niet eens een datum zeggen. We bouwen natuurlijk iets helemaal van nul op. Alles moet erin staan, werken en al het personeel moet gereed zijn. Ik schat dat het nog een week of twee à drie gaat duren voordat we de deuren kunnen openen.”

Meer info: www.coffeeshopespresso.nl

 
De plek aan de Rondweg waar coffeeshop Espresso over ongeveer twee a drie weken de deuren zal openen.

Foto Esther Stobbelaar