Stationsgebouw Oude Dorp gaat verkoop in

Amstelveens Nieuwsblad, 27 juli 2005

Van onze redactie

Amstelveen (kaart)

Het stationsgebouw aan de Stationsstraat 28 in het Oude Dorp gaat de openbare verkoop in.
Het markante pand stamt uit 1912 en geldt al tijden als een bijzonder potentiële horecalocatie.
  Oud-wethouder Casper Stevens maakte zich in het verleden wel eens hard voor een horeca-bestemming op de betreffende locatie, maar het liep toen op niets uit.
  ´Ik wilde er destijds een kroeg in met een fraai terras op het zuiden. Ik heb toen het Oude Spoorhuis in Uithoorn als voorbeeld gegeven, dat is een vergelijkbare locatie´, zegt Stevens in een korte reactie.
  Gemeente Amstelveen sluit niet uit dat er nu, na verkoop een (dag-) horecazaak wordt gevestigd. Daar zou al belangstelling voor zijn, evenals voor woondoeleinden.
  Het gebouw, dat op de gemeentelijke monumentenlijst staat, wordt al sinds 1976 verhuurd aan firma Koudijs. Al tijden is op de begane grond van het gebouw een antiek- en curiosa-zaak gevestigd.
  Het stationsgebouw wordt in principe in de huidige staat dus met verhuurde winkel, te koop aangeboden, maar partijen zullen ook worden uitgenodigd om een bod uit te brengen in lege en ontruimde staat. Hiervoor moet uiteraard overleg en medewerking van de firma Koudijs plaatshebben.
  De eerste en tweede verdieping geldt als woonruimte die niet meer - zoals aanvankelijk - in gebruik is als noodopvang. Reeds sinds 2003 zit er een kraakwacht in.
  De door de gemeente voorgestelde openbaren verkoop is bij inschrijving, waarbij zal worden gekeken naar het hoogste bod én het voorgestelde plan. De gemeente behoudt het recht van gunning. Voorwaarde bij verkoop is dat het gebouw intact blijft.
  Voor de eventuele vestiging van horeca is overigens wel een bestemmingswijziging nodig. Momenteel ligt de bestemming ´openbaarvervoer´ nog op de locatie, doordat het pand pal naast het oude spoorlijntje tussen Amsterdam en Uithoorn ligt.