'Acht schoorstenen op ons dak, geknipt voor ons'

Algemeen Dagblad, 27 december 2005 Editie Groene Hart


Corné Dalebout

  Nieuwveen (kaart)

'De inhoud van dit pand is 1800 kuub, dat zijn zes eengezinswoningen. Alleen al aan de stookkosten zou je je blauw betalen.' Laat dat nou net geen probleem zijn voor Ingrid en Marcel Uijttewaal. De twee zijn met hun handel in haarden en kachels sinds negen jaar gevestigd in het oude stationsgebouw van Nieuwveen. 'Er staan acht schoorstenen op het dak, dus het was geknipt voor ons', zegt Ingrid.
  Door elk van die verschillende schouwen van het oude stationsgebouw, dat slechts dienst deed tussen 1926 en 1936, trekt dan ook rook van de houtkachels.
  De opgeknapte wachtruimte wordt in z'n geheel in beslaggenomen door de diverse showmodellen kachels en haarden. Achter het oude authentieke kaartjesloket (met groene geglazuurde stenen) is het kantoor gehuisvest. De overige verdiepingen worden bewoond door het gezin Uijtewaal.
  'Vroeger zaten we op een andere plek in het dorp. Dit was een van de weinige panden waar ik heen wilde verhuizen', zegt Marcel. 'Dit gebouw heeft genoeg ruimte en uitstraling. Enkel voor bewoning zou het niet geschikt zijn, je moet het combineren met een zaak bijvoorbeeld. Het oude station van Aarlanderveen is exacte gespiegelde kopie van ons huis. Daar worden nu twee huizen van gemaakt.'
  Uijtewaal kocht zijn station van de provincie Zuid-Holland. Wegens tegenvallend succes werd de spoorlijn naar Nieuwveen na goed vijftien jaar opgeheven. De provincie nam het spoor maar al te graag over om er nieuwe wegen op aan te leggen. De ondergrond met zand lag er immers al. Het trotse stationsgebouw met in prachtige letters 'Nieuwveen' op de gevel prijkt sindsdien langs de N231. 'Elke dag als ik uit het keukenraam kijk, zie ik een nieuw schilderij', zegt Ingrid. Marcel is dik tevreden over de staat van het pand. 'De raamkozijnen van eikenhout zijn nog steeds in goede staat. Bijna alles was nog in goede staat, op de vloeren na, die waren rot omdat er te weinig ventilatie was.'