Honderd jaar Nederlandse Spoorwegen 1839 - 1939

Jubileumfilm van Max de Haas.
In deze film geen Haarlemmermeerstations ook komt er geen Haarlemmermeertje voorbij snellen. Waarom dan aandacht voor deze film?
De opnamens van de Arend en een replica van station Amsterdam d'Eenhonderd Roe uit 1839 zijn in 1939 nagebouwd op het emplacement van Hoofddorp.
Het kon nog net voordat de oorlog uitbrak: het honderdjarig jubileum vieren van de Nederlandse Spoorwegen in september 1939. Maar een groot feest werd het niet. Door crisis en oorlogsdreiging zat de feeststemming er niet echt in. Toch leverde het jubileum een uniek historisch document op: de film die Max de Haas maakte over honderd jaar spoorwegen in Nederland. Het is de laatste grote documentairefilm die vóór de oorlog in Nederland gemaakt werd.

Op Youtube is de film te zien.

Meer achtergrond informatie over het maken van de film door Max de Haas op Geschiedenis 24.
 
Afbeelding van twee gekostumeerde personen op de replica van de stoomlocomotief "De Arend" van de N.S., te Hoofddorp, in verband met filmopnamen op 6 juni 1939.
bron: HUACatalogusnummer 163743, Nederlandse Spoorwegen (fotograaf), afbeelding behoort tot de Collectie De Pater.

 
Afbeelding van een groepje gekostumeerde dames, te Hoofddorp, in verband met filmopnamen. Op de achtergrond een replica van het station Amsterdam d'Eenhonderd Roe uit 1839, op 6 juni 1939.
bron: HUACatalogusnummer 163744, Nederlandse Spoorwegen (fotograaf), afbeelding behoort tot de Collectie De Pater.

 
Afbeelding van een groepje gekostumeerde personen, te Hoofddorp, in verband met filmopnamen, in en bij de rijtuigen van de replica van de stoomlocomotief De Arend van de N.S., op 6 juni 1939.
bron: HUACatalogusnummer 163745, Nederlandse Spoorwegen (fotograaf), afbeelding behoort tot de Collectie De Pater.